LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ofensiva Federației Ruse în cinci direcții: au apărut noi detalii

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ofensiva Federației Ruse în cinci direcții: au apărut noi detalii

Eforturile ofensive ruse se desfășoară în prezent pe direcțiile Kupyan, Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Shakhtar, relatează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.45 Un expert militar ucrainean a spus unde ar putea încerca Rusia să lanseze o ofensivă. Potrivit lui Oleksandr Kovalenko, inamicul adună forțe în zona Pyatikhatok. Ocupanții ruși nu pot conduce o ofensivă pe scară largă în direcția Zaporojie , dar pot încerca să conducă un atac local. Acest lucru a fost declarat de expertul militar Oleksandr Kovalenko. În opinia sa, astfel de acțiuni ale inamicului nu vor fi eficiente. "Ocupanții ruși au o mare problemă pe capul de pod sudic. Este evidentă mai ales pe malul stâng al regiunii Herson și în regiunea Zaporijia. Este lipsa unităților cu normă întreagă. Le lipsesc echipament și muniție într-o cantitate proporțională. . Situația este cea mai gravă acolo", a spus el. Potrivit lui Kovalenko, nu va exista nicio ofensivă pe scară largă a ocupanților în direcția Zaporijia. „Și dacă vorbim despre o amenințare la adresa unor așezări într-o direcție îngustă - de exemplu, Orihiv sau Gulyaipole, ei pot merge pentru asta. Dacă există forțe și mijloace adecvate. În zona Pyatikhatok, acumulează un potenţial destul de serios de forţe şi mijloace - aproape 11 BTGr sunt acolo, dar lipseşte componenta tehnică. Acest lucru va avea impact în acţiunile ofensive. Deci, pot încerca, dar nu va fi eficient", a conchis expertul. Totodată, colonelul Yevhen Erin, șeful Centrului Unit de Presă al Forțelor de Apărare din Regiunea Tavria, a declarat că, în prezent comandamentul rus își regrupează trupele în regiunea Zaporijia, dar nici un grup de atac capabil să conducă o ofensivă majoră nu a fost încă creat aici. În același timp, rușii continuă să bombardeze teritoriul regiunii Zaporijia. Unul dintre aceste atacuri a avut loc în noaptea de 2 martie. Potrivit ultimelor date, numărul persoanelor ucise în urma atacului cu rachetă a crescut la 13 persoane.

image

UPDATE 06.21 Forțele armate ruse vor continua să se bazeze pe formațiuni neregulate în alte operațiuni ofensive în următoarele luni. Comandamentul militar rus s-a bazat în mare parte pe forțele condamnaților Wagner pentru a efectua atacuri frontale costisitoare ale infanteriei. Oficialii de informații occidentali și grupurile de susținere a închisorilor estimează că 40.000 până la 50.000 de condamnați s-au alăturat Grupului Wagner. De atunci, Wagner a început să-și folosească elementele de elită după ce și-a pierdut o mare parte din forța de condamnat. [22] Nu este clar cum vor fi forțele Wagner capabile de luptă după culminarea operațiunilor rusești în jurul lui Bakhmut. Prin urmare, forțele Wagner pot necesita și o reconstituire semnificativă. Dependența forțelor convenționale ruse de Wagner pentru a conduce atacuri și a face progrese în Bakhmut a epuizat o atenuare cheie pentru limitările armatei convenționale ruse. Forțele ruse s-au bazat anterior pe forțele neconvenționale din milițiile din Donețk și Republica Populară Lugansk (DNR/LNR), unitățile cecene și Grupul Wagner în campanii de uzură pentru capturarea Mariupolului, Severodonețkului și Lysychanskului, deși campania de capturare a orașului Bakhmut a reprezentat o inflexiune majoră în dependența armatei ruse de astfel de forțe. Finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin a susținut pe 4 martie că forțele ruse nu vor reuși să pună mâna pe Bakhmut și că linia frontului s-ar prăbuși dacă forțele Wagner ar înceta lupta. Prigojin a anunțat pe 9 februarie că Wagner a încetat să mai recruteze din închisori, în timp ce Ministerul rus al Apărării (MOD) a încorporat condamnați în formațiunile convenționale și ale Miliției LNR. ISW a evaluat anterior că eforturile Ministerului de a restrânge eforturile lui Wagner de generare de forțe ar putea indica faptul că Ministerul a dat prioritate luptei sale pentru putere împotriva lui Prigojin în detrimentul atingerii obiectivelor de război ale Rusiei.

image png

UPDATE 05.33 Forțele ruse ar avea de ales între două linii de înaintare divergente după capturarea Bakhmutului, dar probabil s-ar lupta să susțină operațiunile ofensive și să obțină câștiguri semnificative. Forțele ruse ar putea încerca să avanseze spre vest de-a lungul autostrăzii T0504 până la Kostyantynivka sau nord-vest de-a lungul E40 până la Slovyansk, dar fortificațiile masive ucrainene de pe ambele direcții ar provoca probabil pierderi mari împotriva atacului forțelor ruse și ar forța ca efortul ofensiv rus să culmineze prematur. Aceste autostrăzi se îndepărtează unele de altele pe axe divergente care nu se sprijină reciproc, iar cea mai bună șansă de succes a forțelor ruse ar fi să acorde prioritate uneia dintre aceste linii de efort. Cu toate acestea, forțele ruse s-ar confrunta probabil cu lipsuri similare, dacă nu mai grave, de personal și echipamente în comparație cu cele care le-au împiedicat eforturile împotriva Bakhmut și a altor axe. Forțele ruse ar trebui probabil să aleagă între relansarea unui efort ofensiv față de Kostyantynivka sau Slovyansk cu un cost mare pe care nu și-l pot permite să-l plătească, sau să opteze pentru odihnă și reconstituire,

UPDATE 05.05 Nu este clar dacă forțele ruse intenționează să reia ofensivele lângă Vuhledar și este foarte puțin probabil ca forțele ruse să avanseze suficient de departe în această direcție pentru a sprijini operațiunile în altă parte, în orice caz. Statul Major ucrainean a raportat pe 5 martie că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a instruit pe comandantul Districtului Militar de Est (EMD), generalul colonel Rustam Muradov să ia Vuhledar cu orice preț, pe fondul conflictului dintre cei doi din cauza lipsei de progres și a pierderilor semnificative în zonă, susținând evaluarea anterioară a ISW conform căreia Shoigu ar putea evalua caracterul adecvat al lui Muradov în funția de comandant EMD. Conflictul dintre comandanții militari de top ai Rusiei va agrava probabil efectele pierderilor catastrofale de personal și forță de muncă care constrâng capabilitățile operaționale rusești în zona Vuhledar. Statul Major ucrainean a mai raportat că mai mulți comandanți ai Brigăzii 155 de Infanterie Navală a Flotei Pacificului refuză să desfășoare operațiuni ofensive în zonă și că forțele ruse au pierdut controlul asupra unei formațiuni neregulate de batalion de cazaci din apropiere de Vuhledar. Forțele ruse au reconstituit Brigada 155 Infanterie Navală de cel puțin șapte ori de la începutul invaziei, iar eficiența în luptă a acestei formațiuni angajate este probabil neglijabilă. Este foarte puțin probabil ca forțele ruse să poată desfășura un efort ofensiv concentrat cu forțele actuale demoralizate și degradate din zona Vuhledar. Dacă Shoigu i-ar fi instruit lui Muradov să reia ofensivele pe Vuhledar, probabil că Muradov ar avea nevoie de noi rezerve de forță de luptă și echipamente pentru a urma aceste instrucțiuni. ISW a evaluat că Shoigu s-a întâlnit probabil cu Muradov pe 4 martie pentru a evalua posibilitatea reluării ofensivelor în jurul Vuhledar, deși încă nu este evident dacă Shoigu a decis să îi ofere lui Muradov resursele necesare pentru a face acest lucru.

UPDATE 04.18 Este foarte puțin probabil ca ofensivele rusești de lângă Vuhledar să susțină operațiunile ofensive rusești în altă parte din regiunea Donețk. Vuhledar se află la aproximativ 24 km de Marinka și Kurakhove, precum și de autostrada N15 pe care forțele ucrainene o folosesc ca linie de comunicație terestră (GLOC) pentru operațiunile din vestul regiunii Donețk. Forțele ruse ar trebui să avanseze cu 24 de kilometri pentru a sprijini operațiunile de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk în direcția Marinka sau pentru a amenința pozițiile ucrainene din spate în zonele necontestate ale Oblastului Donețk în direcția Kurkahove. Forțele ruse nu au reușit să avanseze cu patru kilometri de la Mykilske și Pavlivka la Vuhledar în ofensiva recentă de trei săptămâni pentru a captura așezarea. Forțele ruse nu au făcut avansuri de aproape 24 de kilometri în Ucraina din primele luni ale invaziei la scară largă.

UPDATE 03.40 Probabilul moment de maxim al ofensivei rusești în jurul Bakhmutului, ofensiva rusă deja epuizată în jurul Vuhledar și ofensiva rusă în stare de stagnare din regiunea Lugansk creează probabil condiții solide pentru operațiunile de contraofensivă ucraineană. ISW a evaluat anterior că forțele ruse au recâștigat inițiativa în Ucraina începând cu 8 februarie, dar forțele ruse nu au reușit să valorifice această inițiativă pentru a asigura câștiguri semnificative din punct de vedere operațional. Forțele ruse vor pierde probabil inițiativa din Ucraina în următoarele luni, din cauza probabilei culminari a celor trei eforturi ofensive principale ale lor. Forțele ucrainene au preluat anterior inițiativa după punctul culminant al ofensivei ruse de a captura Severodonețk și Lysychansk în iulie 2022 și au condus operațiuni de contraofensivă câteva luni mai târziu, care au dus la eliberarea unor mari porțiuni de teritoriu în regiunile Harkov și Herson. Punctul culminant al celor trei eforturi ofensive actuale ale Rusiei va permite probabil forțelor ucrainene să lanseze contraofensive oriunde de-a lungul liniei frontului pe care le consideră cele mai potrivite pentru astfel de operațiuni.

UPDATE 02.19 În Belarus au loc arestări în masă după explozii în Machulyshchy. În Belarus, forțele de securitate desfășoară percheziții la persoane care au fost persecutate în temeiul articolelor administrative și politice în ultimii trei ani. Potrivit Centrului pentru Drepturile Omului „Vesna” , acest lucru este legat de dezactivarea aeronavei radar rusești A-50, care a fost situată pe aerodromul din Belarus „Machulyshchi”. Se raportează că perchezițiile și reținerile au avut loc pe 4 și 5 martie. "Ieri și astăzi, în regiunea Minsk, angajații Comitetului pentru Securitate de Stat efectuează percheziții și arestări din cauza avionului doborât în Machulyshchy. Angajații KGB arestează pe toți cei care au fost persecutați în temeiul articolelor administrative și politice din 2020 până în 2023", se arată în mesaj. .

UPDATE 01.22 „Weekend-ul iadului”: la Melitopol au avut loc explozii la bazele ocupanților. Potrivit primarului ucrainean, după această săptămână, peste 100 de ocupanți din Melitopol se vor întoarce acasă „în saci negri”. Două explozii s-au izbucnit în Melitopolul ocupat temporar din regiunea Zaporijia. Probabil a distrus două baze ale ocupanților. „Conform informațiilor preliminare, cele două explozii de seară din regiunea Melitopol ocupată temporar au distrus simultan două baze militare ale ocupanților”, a informat primarul Melitopol, Ivan Fedorov , pe canalul său Telegram. Primarul a adăugat că este necesar să se aștepte confirmarea din partea Statului Major al Forțelor Armate. Rușii se pregătesc pentru apărarea orașului Melitopol. Invadatorii construiesc linii de apărare, orașe subterane și buncăre. Dar nu a salvat de la explozii aerodromul Melitopol. În plus, invadatorii au început să monitorizeze mai atent populația locală , deoarece nu pot detecta partizanii ucraineni. Camerele de supraveghere au început să fie instalate pe străzile din Melitopol. De asemenea, în oraș sunt aduși medici și profesori ruși , care sunt stabiliți în căminele studențești situate în Melitopol.

image

UPDATE 00.37 Noi pierderi ale Rusiei: Forțele Armate ale Ucrainei i-au lovit puternic pe ruși la Kinburn. Forțele armate ale Ucrainei au distrus un sistem rusesc de rachete antiaeriene, o instalație de artilerie și un depozit cu muniție pe capul Kinburn. „În ceea ce privește capul Kinburn, există confirmarea că am distrus cu o zi înainte un sistem de salve de rachete și o instalație de artilerie, inclusiv un depozit cu muniție, cu care inamicul a încercat să terorizeze rutele de transport maritim”, a raportat în emisiunea teletonului informațional reprezentanta Centrului Forțelor de Apărare din Sud, Nataliya Humenyuk. În ceea ce privește situația din regiunea Herson, Humenyuk a remarcat că unitățile ucrainene continuă „loviturile de contra baterie”, care este în prezent principala metodă de luptă în zonă. Ea a adăugat că, din moment ce linia frontului, care urmărește cursul râului Nipro, face posibilă lupta doar de la distanță, soldații ucraineni continuă să distrugă forțele inamicului și încearcă să creeze o „zonă tampon” pentru a împinge inamicul cât mai departe. Potrivit acesteia, dovada că munca luptătorilor ucraineni este eficientă sunt încercările inamicului de a-și asigura apărarea antiaeriană. "Încearcă să plaseze apărări antiaeriene în mijlocul zonelor rezidenţiale, încălcând normele dreptului internaţional umanitar, ascunzându-se în spatele populaţiei locale. Acest lucru ne complică munca, dar nu o face imposibilă", a subliniat Humenyuk. Ea a mai raportat că inamicul a bombardat malul drept cu mortiere. Ocupanții au lovit curtea unei familii și au ucis o mamă cu doi copii. "Din păcate, există pierderi în rândul populației locale. Iar munca noastră are ca scop împingerea inamicului cât mai departe posibil", a subliniat ea.

image

ȘTIRE INIȚIALĂ Principalele eforturi ale armatei ruse în Ucraina sunt concentrate pe ofensiva în cinci direcții. Acestea sunt direcțiile Kupyan, Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Shakhtar, relatează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Pe direcțiile Kupyan și Lyman, rușii au efectuat acțiuni ofensive fără succes în zona așezării Bilogorivka, regiunea Lugansk; în direcția lui Bakhmut, Federația Rusă își continuă ofensiva și nu oprește atacurile asupra Bakhmutului și a așezărilor din jur; în direcțiile Avdiivka și Shakhtar, inamicul a efectuat acțiuni ofensive fără succes în direcția așezărilor Krasnohorivka, Kamianka, Severna, Pobieda și Maryinka din regiunea Donețk. După cum s-a raportat, pe 5 martie rușii au efectuat 23 de lovituri aeriene și patru lovituri cu rachete ; s-au ai efectuat peste 20 de atacuri cu sistemele de salve de rachete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă